Na skoraj 300 luških oljkah, ki rastejo v pristaniški zemlji, so letos zrasli zdravi plodovi, zato smo obiranje pričeli 3. novembra, ko nas je prav nič zimsko vreme še razvajalo s prijetno temperaturo in soncem. Kot prejšnja leta se je tudi letos obrane oljke sproti, vsak dan po zaključenem obiranju odpeljalo takoj v predelavo v lokalno oljarno Babič v Babiče. Po zaključeni predelavi se je olje filtriralo v inoks posodo, kar omogoča takojšnje stekleničenje.
Z dreves v luki Koper se je letos nabralo 1.443 kilogramov oljk, iz katerih smo iztisnili 173,16 litrov oljčnega olja. »Oljke v Luki Koper so bile zelo zdrave, kljub suši in podnebnim razmeram smo uspeli nabrati solidno količino. Letošnji izplen je malo manjši, je pa kvaliteta odlična«, je po analizi izplena in olja povedal Igor Novak, predsednik zadruge Olea Capris, ki skrbi za zdravje in pobiranje luških oljčnih dreves.